Monday, November 12, 2012

durian crepes...

Posted by syu bubu at 3:25 PM 0 comments
hello dear frenz....sekarang banyak durian kat jual...xtau la kat tempat korang tapi tempat syu dah mula jual...kenapa sebut pasal durian kn??=) actually syu baru try resepi baru...syu pown xpernah makan sebelum nie tapi sebab sebut pown dah teringin syu terjah jugak buat....durian crepes...hehehe...

so semalam syu bergusti kat dapur untuk wat..mula2 wat xjadi langsung crepes tu...memang angin tol ase...susah tol uper2 nak wat crepes...tengok kat HOT&ROLL cam senang je kan....tapi bila wat amek ko...berapa banyak yang terjun dalam tong sampah daaaa.....hehehehehe...

lepas lima kali wat crepes baru dapat step....so kat sini syu nak share resepi durian crepes yang syu wat...kot2 la korang berminat nak terjah wat kan..=) gud luck..=)

www.arylaryna.blogspot.com

resepi durian crepes :

bahan2 :

  • 250g tepung gandum
  • 500ml santan (beli y kara je senang)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pandan emalco
  • 1sudu teh pewarna hijau
  • 3 biji telur
filling :
  • 250ml whipping cream (syu tambah esen vanilla untuk elak bau cream yang muak)
  • isi durian
- kesemua bahan tu masuk dalam mangkuk dan guna mixer untuk bagi semua sebati...kalau xder mixer boleh guna blander....sama je cara macam adunan roti jala....
- ambil satu senduk adunan masuk dalam kuali non-stick dan goyang supaya bentuk bulat (setiap kali nak masuk adunan baru lap kuali dengan tuala lembab supaya kuali tak terlalu panas supaya crepes masak sekata...saiz crepes ikut saiz kuali...syu cadang bagi yang macam syu guna kuali kecil sebab senang nak goyang)
- masak guna api yang kecil supaya permukaan bawah masak sekata dan tidak hangit dan masak sebelah bahagian sahaja (paling penting)
- kemudian letak cream dan durian secukupnya untuk filling
- lipat menjadi empat segi seperti gambar di atas

crepes nie sangat sedap makan sejuk2...so simpan dalam peti sejuk sebelum makan...sangat sedap...keep trying..

nie la rupa dalam crepes...syu punyer banyak durian sebab durian tu yang sedap..yum3 


Sunday, November 4, 2012

luahan

Posted by syu bubu at 9:24 PM 0 comments
salahkah aku meluahkan rasa
melepaskan marah
salahkah aku untuk bersuara
menyatakan rasa dihati
salahkah aku untuk berangan - angan
untuk sebuah makna kehidupan
salahkah aku untuk bermimpi
untuk menyatakan impian
walaupun aku tau aku tak layak
salahkah aku untuk bercerita
apa yang aku inginkan untuk masa hadapan?

pendam
semua benda aku pendam
sendiri menanggis
betapa aku hipokrit menyatakan aku sentiasa okey
hakikatnya aku menanggis
tak layak ke aku nie nak berdamping dengan mu?

aku bukan aku lagi
aku buang segala impian
segala angan - angan
demi kamu
aku tak memaksa
andai bukan kamu
pergilah
tak terdaya lagi aku
aku cuba menjadi yang baik sebab aku pasti aku tak mampu jadi yang terbaik
aku cuba
cuba
cuba
 

blogger gurl Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea